Interculturele Communicatie

Presentaties BA-cursus, blok 2 2011-2012, Dep. Nederlands, Universiteit van Utrecht

Nederlandse maagden: het meest direct aangesproken


Horoscoop

Vandaag is het jouw dag! De sterren geven je sociale leven een boost! Hét moment dus om iets leuks te gaan doen met die verloren vriend. Bel hem op en kijk een filmpje bij jou thuis.

Er is een 25 procent kans dat jij wel eens vaker zo’n tekstje leest: jouw horoscoop. Daarvan is nog eens twaalf procent kans dat je ook denkt dat hier een kern van waarheid in zit! (“Astrologie en horoscopen, spreken de sterren echt?“, 2010). Omdat wetenschappers niet zo serieus nemen wat er in horoscopen gezegd wordt, is er maar weinig onderzoek naar gedaan. Toch leest nog een groot deel van de Nederlanders horoscopen en daarom vinden wij dat er zeker aandacht mag worden besteed aan dit onderwerp! Naar onze mening is het juist relevant om onderzoek te doen naar teksten die volgens wetenschappers inhoudelijk onzinnig zijn, maar wel gelezen worden.

In ons onderzoek hebben we de daghoroscopen van de Nederlandse, Amerikaanse en Britse website van Elle-magazine met elkaar vergeleken. Hierbij hebben we gekeken naar de adviezen die in de horoscoopteksten worden gegeven en hoe direct deze adviezen zijn geformuleerd. De vraag die in het onderzoek centraal staat, is dan ook: in hoeverre verschillen de adviezen die worden gegeven in daghoroscopen van de Nederlandse, Britse en  Amerikaanse website van Elle in de directheid van de formulering?

Uit ons onderzoek is gebleken dat in de Nederlandse horoscopen het meest direct wordt geformuleerd. De Verenigde Staten komen qua directheid van formulering op de tweede plaats en in de Britse horoscoopteksten is het taalgebruik het minst direct.

Referenties:

Astrologie en horoscopen, spreken de sterren echt? (2010). Geraadpleegd januari 1, 2012 op http://wetenschap.infonu.nl/sterrenkunde/61716-astrologie-en-horoscopen-spreken-de-sterren-echt.html

Reageer: