Interculturele Communicatie

Presentaties BA-cursus, blok 2 2011-2012, Dep. Nederlands, Universiteit van Utrecht

Universiteitwebsites vergeleken

Kingston University London, Universiteit van Amsterdam en Universitet u Sarajevu zijn universiteiten uit Engeland, Nederland en Bosnië. Al deze drie universiteiten hebben op hun website een Engelstalige pagina, met informatie voor internationale studenten die overwegen om aan hun universiteit te willen gaan studeren. Aangezien de meeste universiteiten wel een dergelijke Engelstalige pagina op hun websites hebben staan, was het interessant om naar mogelijke verschillen en overeenkomsten te zoeken. Maar ook om specifiek te kijken of de overtuigingsstrategieën, die de websites gebruiken om internationale studenten ervan te overtuigen om aan hun universiteit te gaan studeren, met elkaar overeenkomen. Na een contrastieve analyse van de Engelstalige pagina’s van deze drie universiteiten websites is, tot onze verbazing, gebleken dat de teksten van de Engelse en Nederlandse websites het meest met elkaar verschillen in de dimensies van Juliane House (1996). Ze komen namelijk in geen enkele dimensie met elkaar overeen. Echter de tekst van de Bosnische website komt zowel met de tekst van de Nederlandse als de tekst van de Engelse websites in twee dimensies overeen. Zo zijn de teksten van de Bosnische en Engelse websites beide direct en maken beide gebruik van Ad-hoc formulations. Terwijl de teksten van de Nederlandse en Bosnische websites beide collectivistisch en expliciet zijn en beide zijn oriented towards self en oriented towards content. Een mogelijk vervolgonderzoek zou zich kunnen richten op een uitgebreider corpus, waarin er bijvoorbeeld meerdere verschillende soorten teksten kunnen worden vergeleken. Ook kunnen de teksten langer zijn, er kunnen meerdere verschillende soorten aspecten van teksten zoals de lay-out van een website, het gebruik van kleur of het gebruik van afbeeldingen worden geanalyseerd. Hierdoor zou een vervolgonderzoek enigszins representatiever zijn.

 

Bronnen:

Callahan, E. “Cultural Similarities and Differences in the Design of University Web sites”. 2006.

Groenewold, R. en Deen, J. “Universiteiten op het web: een crossculturele vergelijking van studentenvoorlichting”. 2009.

House, J. “Contrastive discourse analysis and misunderstanding: The case of German and English”. 1996.

 

Reageer: